Frågor & svar

Vi får väldigt många frågor om alla våra kurser, och istället för att tillbringa timmar vid datorn eller i telefon för att svara på samma frågor om och om igen, så har vi gjort en sammanställning för varje kurs, med svar på de oftast förekommande frågorna vi får.

Om det är något du känner att du vill veta, som vi inte ens ger tillräckligt svar på här, så får du förstås gärna höra av dig. Skicka ett e-brev till info@cirkuseros.nu, så ska vi försöka svara på dina frågor.

linje

Vad tar ni upp för ämnen på kursen?
Vi går vidare på en del saker som ni började med på Gudomlig Njutning. Vi dyker djupare in i hur man kan uppnå extatiska tillstånd, och ger er redskap för att få verkligt omvälvande sexuella upplevelser, som påverkar oss på djupet – inte bara sexuellt.

Vi använder oss av en mängd olika tekniker, såväl urgamla tantriska och shamanistiska trans- och extastekniker som modernare påfund (teaterövningar, NLP, BDSM, m.m.), och det kommer att handla om andning, rörelse, ljud, energiprojektion, olika former av intensivt stimulerande beröring och sensationer, meditation – allt i kombination.

Det tantriska gränsöverskridandet finns med som en komponent, liksom en lekfull introduktion till olika aspekter av BDSM. Du kommer att få många möjligheter att tänja på dina gränser, och vidga ditt livsrum – alltid med 100 % frivillighet, samtycke, respekt och medvetenhet, förstås.

linje

Är detta en tantrakurs?
Både ja och nej. Det beror lite på hur man definierar tantra. Det finns en mängd olika sorters tantra. Du som redan praktiserar tantra kommer att känna igen en hel del, och märka att en stor del av de tekniker och övningar vi praktiserar är tantriska. Dock, eftersom vårt fokus inte är själva redskapet, snarare än målet – ökad lust, kärlek, närvaro och njutning – kallar vi inte kursen en Tantrakurs, och vi krånglar inte till kursen med sanskrittermer och avancerade tantratekniker.

Dessutom kommer en hel del av de övningar och tekniker vi praktiserar från väldigt olika håll – från tantra, Kama Sutra och Tao till shamanism och teaterträning. Och mer därtill.

Som pedagogiskt redskap använder vi oss av en mängd lekar och övningar för att öva upp förmågan till kommunikation, lyhördhet, närvaro i nuet och förmåga till njutning, däribland rena tekniska övningar som t.ex. andnings- och energiövningar, kontaktövningar och mycket annat.

Målet är inte att vi ska bli tantriker allihop. Målet är att vi ska bli lyckligare, mer levande, mer närvarande – därför kallar vi inte kursen en Tantrakurs – även om vi tekniskt sett skulle kunna göra det.

linje

Hur många deltagare är med på kursen?
Vi vill ha minst 4 par för att hålla kursen, eftersom det annars inte blir någon lönsamhet alls.

Vi har för närvarande satt ett övre tak på 8 par, för att kunna bibehålla intimitet och trygghet i gruppen, och så att varje deltagare får utrymme att uttrycka sig i gruppen. Blir det för många tappar man lätt intimiteten.

Det handlar om gruppdynamik och trygghet – och i viss mån även tillgången på utrymme. Samtliga kursdeltagare måste ju få plats i kurslokalen.

linje

Hur anmäler man sig till er kurs?
All information du behöver för att anmäla dig hittar du på sidan Kursanmälan

linje

Vad kostar det?
All information du behöver gällande våra priser hittar du på sidan Kursavgift

linje

Hur är det med boendet i samband med kursen?
All information du behöver gällande boendet hittar du på sidan Var?

linje

Hur lång är kursen?
Kursen pågår under två dygn – en kväll och två hela dagar. Vi brukar börja på fredag kväll, från 19.00 till 22.00.
Sen kör vi en lång lördag, från 10.00 till ca 19.00, och så avslutar vi med en lite kortare söndag, från 10.00 till 16.00.

linje

Vad är det för slags människor som går er kurs?
Alla slags människor – direktörer, konstnärer, lagerarbetare, bibliotekarier, mekaniker, IT-konsulter, studerande, lantisar, stadsråttor, rika, fattiga & allt där emellan, långa, korta, tjocka, smala, äldre, yngre, småbarnsföräldrar. Och mer därtill, förstås. Folk från landet, småstäder och storstäder – par från Sverige, Norge och Danmark.

Gemensamt för samtliga kursdeltagare kan väl sägas vara är ett någorlunda öppet sinne, nyfikenhet, och en vilja att utvecklas som människor i relation till sig själva och andra, och naturligtvis ett starkt intresse för att utvecklas sexuellt och känslomässigt.

Vad man dessutom kan tillägga är förstås att alla som kommer på denna fortsättningskurs är människor som har varit på kurs med oss förr, gillar det vi gör och vill komma längre. Nivån på denna kurs kommer alltså garanterat att vara högre än på en nybörjarkurs, och det är förstås roligt för både oss och för er som deltagare!

linje

Vilka åldrar har deltagarna som regel?
Genomsnittsåldern på våra parkurser ligger någonstans mellan 30-55. Men vi har haft många såväl yngre som äldre kursdeltagare. Vanligen är det folk som har en del livserfarenhet, och vill utveckla sin förmåga till njutning. Vi ser inte ålder som relevant.

Enligt ”modernt” västerländskt tänkande har vi människor vår sexuella topp när vi är unga, men det gäller ju bara fysisk prestationsförmåga. Enligt österländska traditioner kan man bli bättre och bättre med åren, med ökade insikter och kunskaper, och en förfinad känsla för både givande och tagande. Sexuell njutning är något som kan bli bättre och bättre med åren, om man bara vill.

linje

Kan man vara med på er kurs om man är singel?
Gudomlig Njutning, Gudomlig Extas, Kärleksretreat, Kärleksfull Beröring och Livets Goda inriktar sig exklusivt på par som redan har en relation, så på dem kan man inte vara singel.

För kvinnor – såväl singlar som de som lever i en relation – rekommenderar vi Jennies kvinnokurs YONI.

För män – såväl singlar som de som lever i en relation – rekommenderar vi Calles manskurs Mandom, Mod & Morske Män.

Och så har vi en kurs vi kallar TantraLila, som vänder sig till såväl singlar som personer som lever i relationer. Denna kurs är inte alls parinriktad på det sätt som Gudomlig Njutning, eller fortsättningskurserna Gudomlig Extas och Livets Goda, utan handlar mer om den egna personen – dina egna gränser, din egen sexualitet, din egen upplevelse. Den passar dock alldeles utmärkt att gå för såväl singlar som par.

För mer personliga frågeställningar kan du även besöka Calle eller Jennie för privat rådgivning och erotisk coaching.

linje

Kan jag vara med på kursen om jag har mens?
Mens behöver absolut inte vara ett hinder för deltagande på kursen – såvida du nu inte har en skitjobbig mens som gör att du blir helt utslagen. Men då kan man ju å andra sidan inte göra något annat heller. Jennie har varit med som kursledare även när hon har haft mens – utan problem.

Men det beror helt på dig, och hur du vanligtvis mår under dessa perioder. Får du riklig mens, får ont, ingen lust eller jobbiga humörsvängningar så kan det vara ett bra att vänta till en senare kurs. Å andra sidan har vi märkt intressanta effekter på våra kurser – folk som brukar få migrän titt som tätt har varit helt smärtfria, folk som har skitjobbig mens har plötsligt inga problem alls.

Vi tror att många mänskliga problem beror på blockeringar, och på våra kurser gives möjlighet att processa en hel drös av dessa hinder. Det kan ha med saken att göra – deltagarna känner sig helt enkelt mer fria och flödande än någonsin, vilket förstås påverkar allmäntillståndet.

Vad gäller kursens innehåll ska mens (som inte är alltför riklig) absolut inte behöva vara ett hinder. Penetrativt sex är inte absolut nödvändigt för att kunna ta del i kursen fullt ut. De övningar i vilka penetration är en eventuell valmöjlighet kan man ju ta del av mer teoretiskt, och pröva hemma när mensen är över.

Vi ser menstruationen som en viktig och kraftfull del av kvinnans sexualitet, som bör respekteras och uppskattas som något positivt och självklart kvinnligt.

linje

Måste man vara naken för att vara med på er kurs?
Nej, men det underlättar förstås. Vi har som grundprincip på våra kurser att det inte finns något som man måste, någonsin. Fysisk nakenhet är vår rekommendation, även om det inte på något sätt är ett krav. De som går denna kurs har dock alltid varit med på någon av våra kurser tidigare, och är sannolikt inte rädda för att klä av sig. Oftast brukar det vara efterlängtat, som en positiv aspekt av kursen.

Det finns flera pedagogiska poänger med fysisk nakenhet, något vi har mycket goda erfarenheter av från alla våra kurser. Det största hindret för ett bra sexliv är vanligen skam, skuld och negativ självbild – så istället för att upprätthålla en fortsatt skamladdad kroppsupplevelse, vill vi inbjuda till och uppmuntra den fantastiska frihetskänsla som de allra flesta brukar känna när de plötsligt befrias från kravet på ”anständig klädsel”.

Det är naturligt och skönt att vara naken. Det är förlösande, befriande – och praktiskt, eftersom kursen trots allt till stor del handlar om sexualitet och fysisk njutning, vilket förutsätter en god relation till kroppen. Vi vill över huvud taget bejaka nakenhet, glädje och njutning, samt stolthet över den egna kroppen. Därför vill vi bryta ner den här skammen, och öppna upp för en mer positiv självbild gällande den egna kroppen.

Vår erfarenhet av nakenhet i grupp är att så fort man kommer över en inledande blyghet, så är det inga problem sedan. Vem har inte bastat eller badat näck i grupp? Just detta att alla gör samma sak gör att det inte känns så utsatt och läskigt. Snarare tvärtom, faktiskt. Våra kursdeltagare brukar alltid fascineras av hur trygga och självklara de känner sig i att vara nakna tillsammans, och folk brukar även fortsätta vara nakna i pauserna, i fikarummet.

Vi lägger mycket energi och arbete på att skapa en varm, trygg och tillåtande stämning i rummet och gruppen.
Ingen ska behöva känna sig ”fel”, eller generad, eller utsatt.

Vi vill ge dig chansen att få uppleva den fantastiska trygghet som kan uppstå när man låter alla masker och murar falla, när vi alla är nakna inför varandra – såväl fysiskt som känslomässigt, intellektuellt som själsligt. Vi ägnar oss dessutom främst åt praktiska övningar, då det i allra högsta grad är ändamålsenligt att vara naken.

Sex är kul, hälsosamt, skönt, helande, närande, kärleksbefrämjande och nyttigt på alla sätt och vis. Sex är inte farligt. Inte farligare än att äta, sova och andas. Och absolut inget att skämmas för – det vill vi gärna understryka.

Allt vi gör på våra kurser är 100 % frivilligt. Ingenting på kursen är obligatoriskt. Varje individ sätter sina egna gränser där hen vill ha dem. Vi vill därför inte sätta de yttre gränserna för snävt. Varje individ måste ta ansvar för sig själv, och varje par har ju sina överenskommelser och vanor. Med andra ord – du och din partner bestämmer själva hur långt ni vill gå.

linje

Kommer andra att se oss när vi är nakna, i samma rum?
Ja – vi är som sagt nakna allihop, en större del av tiden. Vår erfarenhet är dock att när vi gör övningar så är varje par så upptagna av varandra att man inte hinner lägga märke till vad de andra gör. Och tar man en liten titt, så är det alltid en mycket vacker och inspirerande syn, eftersom det man ser är massor av kärlek och njutning. Det är ju egentligen inte konstigare än att man ser varandra nakna i bastun, eller på en badstrand.

OBS! Det är inte farligt att vara naken! Det är inte farligt att bli sedd naken! Ingen människa i världshistorien har dött eller tagit skada av att se en annan människa naken, eller att bli sedd naken. Kom ihåg det!

linje

Har deltagarna sex i kurslokalen?
Ja, verkligen! Men det är förstås mycket viktigt att förstå att det är en definitionsfråga vad man betraktar som sex. Gudomlig Extas är trots allt en fortsättningskurs med betoning på sex, intensiv njutning och extas, så det vore förstås en smula underligt om kursdeltagarna inte skulle praktisera någon som helst sexuell aktivitet alls i lokalen.

Så hur definierar vi sex? I vår ”moderna” kultur är vi på grund av gammaldags barnalstringsmoral väldigt penetrationsfixerade, och tror att sex är just det – penetration. Och så den livsviktiga utlösningen förstås. Därför brukar frågan om huruvida det blir sex egentligen handlar om huruvida det blir penetration och samlag eller ej. Men sex är ju så oändligt mycket mer än så, och penetration och utlösning är ju egentligen bara livsviktigt och oumbärligt vid befruktning.

Vi förväntar oss alltså inte att deltagarna har samlag i kurslokalen. Däremot är det självklart oundvikligt att vi är sexuella med varandra, inom paren. Tanken med denna kurs är ju också att expandera förståelsen av vad som är sex, och på hur många sätt vi kan uttrycka vår sexualitet.

En intensiv blick och ett djupt andetag kan vara extremt erotiska. Och när vi utforskar erogena zoner, beröring och andra erotiska sensationer, är det naturligtvis lättare att demonstrera och pröva själv, rent tekniskt och praktiskt, än att hålla det teoretiskt. Sen prövar du själv i den grad du själv vill, förstås.

Vi tycker INTE att allt måste vara sexuellt. Det viktiga är att du kommer i mer harmoni med dig själv, att du blir öppnare och mer flödande, mer levande, mer lekfull och kärleksfull.

Dock tycker vi att sexualiteten måste tas på allvar. Sex är viktigt, något av det viktigaste som finns, och därför vill vi fokusera på sex, använda oss av den kraft som finns i sexualiteten, befria den och låta den flöda.

Det är samtidigt viktigt att åter påpeka att det över huvud taget inte ställs några specifika krav, vare sig på vad man inte får göra eller vad man ”bör” göra. Det är helt upp till varje par att avgöra. Stämningen kan dock bli väldigt erotisk och varm (både fysiskt och känslomässigt), så det finns förstås fullt utrymme för de som vill bli mer erotiska att få vara det. Det är mer än tillåtet – vi uppmuntrar till det! Men du behöver alltså inte vara rädd för att du någonsin ska bli tvungen att göra något du inte vill.

Det enda krav som ställs är att alla tar väldigt stor hänsyn till varandra, och respekterar varandras integritet. Tystnadsplikt är en självklarhet – att man inte pratar vidare om att ”den och den personen gjorde det och det” o.s.v., liksom att man låter var och en få vara i sin privata zon så mycket som man vill och behöver.

Respekt – Hänsyn – Omtanke – Medkänsla.
Bra grejer att ha med sig i livet som helhet, och självklara ingredienser i en kärlekskurs.

Det finns inget som är vare sig förbjudet eller obligatoriskt på våra kurser, så länge det sker med samtycke, mellan vuxna människor.

linje

Förekommer det att kursdeltagare får orgasm?
Ja, det förekommer att kursdeltagare får orgasm, och det är förstås bara trevligt, även om det nu inte nödvändigtvis är det huvudsakliga målet med övningarna. Det är alltså lika O.K. att inte få en orgasm. Och det bör förstås påpekas att det finns en mängd olika slags orgasmer, som t.ex. tantrisk andningsorgasm, något vi brukar lära ut på våra kurser.

Återigen – allt som sker på kursen är fullt frivilligt och bygger på frihet och trygghet. Det finns alltså inga krav, inga obligatoriska moment – alla är där på sina egna villkor.

Alla som går kursen är ju förstås olika, med olika grad av hämningar och förbehåll – somliga är kanske både nudister, exhibitionister och swingers, och andra är mer blyga och återhållsamma. Men eftersom detta är en fortsättningskurs, så kan vi nog utgå från att blygselnivån generellt är lägre på denna kurs.

Vi värderar inte. Alla måste få vara precis på den nivå de är och vill vara. Det betyder också att det måste finnas en ömsesidig tolerans och acceptans för alla yttringar.

Tanken med hela kursen är dock att kursdeltagarna ska få så mycket övning och praktisk erfarenhet att de ska kunna fortsätta hemma. Så en orgasm är ju inte fel – det är ju trots allt en kurs i kärlek och sexuell njutning, med starkt fokus på sex, så det skulle förmodligen kännas väldigt snopet och otillfredsställande för många kursdeltagare om det inte gavs möjligheter att pröva på nya tekniker, lekar och övningar.

linje

Förekommer det penetration under kursen?
Precis som i svaret på föregående fråga, så finns det självklart många tillfällen då det kan förekomma, MEN det är fullkomligt frivilligt – och absolut inte nödvändigt för att man ändå ska få ut precis vad man vill få ut av kursen.

Kursen pågår under en kväll och två dagar, och eftersom alla är nakna i stort sett hela tiden (åtminstone under kurspassen), och stämningen är väldigt varm, sensuell och tillåtande, så blir kursdeltagarna vanligen betydligt mer öppna och trygga än de brukar, ofta mer än någonsin, och då vågar folk också mer än vanligt.

Vi gör en hel del tantriska övningar på kursen, övningar som fokuserar mycket på andning och energiflöden i kroppen. Precis som på Gudomlig Njutning erbjuds flera möjligheter att pröva och känna direkt hur man kan förstärka sina sexuella upplevelser genom att använda sig av andning, beröringspunkter, kroppsrörelser och ljud – exempelvis under samlag, men även i helt andra aktiviteter.

Så visst finns det tillfällen då kursdeltagarna kan välja att ägna sig åt penetrativ sex, och definitivt förekommer det – men det finns absolut ingen förväntan på att kursdeltagarna skall “prestera” något alls, även om det förstås finns möjlighet för dem som vill att utforska detta – på den nivå man själv vill vara.

Återigen – vi har tyvärr fått lära oss att sex är skamligt, och något som måste gömmas undan – men detta är bara ett hjärnspöke, en dum idé som hindrar oss från att njuta och flöda som fria individer. Ingen har någonsin dött eller tagit skada av att se någon ha sex, eller bli sedd i en sexuell situation. Tvärtom brukar de flesta, när de väl är där, uppleva det som intensivt eggande – både att bli sedd och att se andra. Det är ju egentligen det mest naturliga som finns.

Detta är en kurs med stark betoning på sex, och därför vill vi ge alla möjligheter för våra kursdeltagare att få möjlighet att utforska så många aspekter av det sexuella som möjligt, utan förbud och hämningar. Det tycker vi ska vara ett passerat kapitel vid det här laget. Läs gärna den respons vi fått från tidigare kursdeltagare, så blir det tydligt vad de tycker om nivån på kursen.

Om ni bestämmer er för att gå vår kurs, kommer att ni att förstå alltihop när ni väl är på plats, och då kommer all eventuell oro och ängslan försvinna.

linje

Blir det gruppsex?
Nej, vi har inte gruppsex – definitivt inte som ett kursmoment. Vad kursdeltagare gör på eget initiativ är upp till var och en. Kursen handlar inte om att ha gruppsex, eller att ha en orgie. Det finns det jättefina klubbar för, om man vill uppleva det fullt ut.

Att ha sex i andras åsyn, eller se andra älska, kan vara väldigt sexigt och eggande, och till viss liten del finns detta moment med som en möjlighet i kursen, som en bieffekt av att vi på olika sätt utforskar sexualiteten i en grupp. Men det är som sagt inte huvudsyftet med kursen, så vill man dyka in i det fullt ut rekommenderar vi parklubbar och swingersklubbar, som är specifikt till för sådant.

Gudomlig Extas är en kurs, en pedagogisk helg, och det innebär att det är många moment som vi ska hinna med. Det hindrar dock förstås inte att vi har det väldigt skönt och trevligt under tiden. Det är tvärtom själva meningen med kursen – att bejaka sexuell njutning.

linje

Finns det fler fortsättningskurser?
Ja, det finns det! Vi har flera kurser som kan erbjuda väldigt olika utvecklingsvägar. Den första fortsättningskursen vi skapade är Livets Goda, som vi brukar hålla på vinslottet Chateau Garreau i den lilla staden Cadillac, i södra Bordeauxregionen, Frankrike.

En annan populär fortsättningskurs är vår härliga, sinnliga Kärleksretreat – en tantrisk semester, också med mat och vin, som på Livets Goda – men på en kursgård i Sverige, och något kortare. Detta gör förstås att priset blir betydligt lägre, men njutningen kan vara lika stor!

Kärleksfull Beröring är en alldeles ny kurs, som är precis det som namnet antyder – en kurs i kärleksfull, sinnlig och på alla möjliga sätt njutbar beröring. Detta är en helgkurs, med Jennie som kursledare, och den blev omedelbart starkt uppskattad.

Ett spännande alternativ kan också vara att gå vår kurs TantraLila. Det är en kurs som vänder sig till både singlar och par, och den kan definitivt erbjuda nya utmaningar och upplevelser som inspirerar och utvecklar.

linje

Hur funkar boende om man inte kommer från Stockholm?
Vad gäller övernattning så får man ordna det själv. Vi rekommenderar dock gärna vägar till boende – läs mer på sidan Var? för att få tips om hotell och vandrarhem.

linje

Bjuder ni på mat också?
Vi bjuder på mellanmål – kaffe & te, bröd, ost, nötter, frukt, choklad, juice och mycket annat smått och gott i pauserna. Övriga måltider (lunch, middag) får man stå för själv. Precis som på Gudomlig Njutning.

Det finns gott om restauranger i kvarteren kring kurslokalen, och det finns ett hyggligt utrustat pentry i själva lokalen, så att man kan fixa sin egen mat om man vill köra lågbudget.

linje

På vilket sätt hör sex och andlighet ihop?
Att frågan över huvud taget behöver ställas är förstås orsakat av många sekler av kyrkligt förtryck och kroppsfientlighet krönt med en massiv sexualskräck.

Men för att svara någorlunda kort och begripligt, så är vi själva helt övertygade om att kropp och själ verkligen inte står i motsats till varandra, utan att kärleksfullt sex och stark närvaro i mötet med en annan människa tvärtom kan vara en oerhört effektiv väg till själslig/andlig utveckling – både individuellt och relationsmässigt.

I alla djupa mystiska religiösa traditioner så är leken och kärleken det högsta, den mest avancerade formen av andlighet, och i många kulturer ser man kopplingen av sex och andlighet som fullkomligt självklar. Det finns en anledning till att det heter kärlek och älskogslek, inte kärplikt och älskogsarbete.

En av våra deviser är att skratt och lek är den effektivaste vägen till det djupaste allvaret.
Men detta berättar vi mer om på våra kurser… 🙂

linje

Vilka är ni som håller i kursen?

Calle & Jennie Rehbinder

Vi heter Calle & Jennie Rehbinder, och du kan läsa mer på sidan Om oss.

linje
Cirkus Eros - erotik för finsmakare